Menu

Впечатления от Odoo 9 - една година по-късно

Тази седмица се наложи да поработя с Odoo версия 9. Трябваше да се премести (клонира) ситема с електронен магазин от хърватски домейн на български и на друг сървър. Понеже колегите от Хърватска направиха копие на техия сървър на друг, от който да се свали каквото е необходимо, се наложи да се заема лично. Самото преместване мина сравнително гладко, дори на новия сървър проксито е през Nginx, а не през Apache, както беше на оригинала. С включена компресия и http2 постигнах PageSpeed Insights 87 за десктоп и 78 за мобилни при 100 ползваемост от първия опит. Имаше малко проблеми с npm, nodejs и плъгините less, less-plugin-clean-css и огромен списък от python модули.

Основните проблеми се появиха, когато започнах да се занимавам по същество с Odoo 9. Превода, до колкото го има (около 30%) е ужасен. За капак на всичко колегите от Хърватска бяха си сложили част от преводите направо в кода, за по-лесно. Редактора на страници увисва и се държи неадекватно. Превода върху фронтенда не винаги е възможен. Оказа се, че няма нито един модул за добавяне на favicon и за cookie notes. Разбира се всичко това може да се направи и ръчно, но ме учуди липсата на такива елементарни модули за версия 9, след като за 8 има поне десетина.

И идва съществения проблем - счетоводството. На инсталацията имаше счетоводство, и то прилично направено, но хърватско. Реших да видя до къде е стигнал счетоводния модул на колега, на който предоставихме всичко направено за Odoo 8, и го започна преди близо 6 месеца. Оказа се, че даже не мога да го инсталирам, дава грешки в заместващия код на шаблона на фактура. Нямах време да го оправям, в понеделник ще говоря с колегата по този въпрос.

Odoo 9 без допълнителни модули не се различава по нищо от Odoo 8, дори е по-зле. Разместени менюта, липсващи функции, но по-добре изглеждащ бекенд и повече фунции на фронтенда. За сметка на това счетоводната му част е много по-лоша от тази в Odoo 8. За Odoo 8 имаме 7-8 доста големи пача на ядрото, за да работи в някои чисто български ситуации, а и не само български, за внос и ВОД. Пачовете са публикувани в Github на Odoo Bulgaria. Благодаря на Росен за отделеното време и труда. Продължава да съществува и проблема с непреводимите базови полета, като имена на партньори, банки, адреси и др. във версия 9. Имаме модул и за това (за 8), публикуван в Github на Odoo Bulgaria.

Извода от всичко това е, че Odoo 9 все още не е готова за реална работа, въпреки, че мина една година от официалното и представяне. Не случайно всички големи разработчици в Github продължават да развиват с пълна сила версия 8 и от време на време се появява някой модул за версия 9, портнат от 8. Но пък бекпорт модули от 9 за 8 има над 20.

Ползвайте Odoo 8 за реални проекти, на 9 тествайте за сега.

Последно променена вСряда, 28 Септември 2016 14:39
  • Оценете
    (3 гласа)
  • Публикувана в Odoo 9
  • Прочетена 1553 пъти
администратор

Odoo (OpenERP) интегратор и администратор

Уеб сайт: www.openerp.bg

Медия

{pngremote}https://www.openerp.bg//images/odoo9.png{/pngremote}
Още в тази категория: « Нови е-книги за Odoo

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

нагоре

Вход или Регистрирай се